Thursday, January 15, 2009

Chili beef with Basil/Sapi pedas kemangi


Beberapa waktu yang lalu aku meminjam buku masakan dari perpustakaan yang ada di dekat rumahku. Dibuku itu aku menemukan beberapa resep masakan yang menarik, salah satunya yah masakan ini.
Sudah agak lama aku ingin mencobanya tetapi selalu lupa karena resepnya kucatat dan kutaruh di bawah tumpukkan resep-resep lainnya. Tetapi beberapa hari yang lalu aku teringat dengan resep ini, jadilah aku sibuk mengubek-ubek file resep-resepku. Akhirnya kutemukan juga dikau hai resepku.Setelah dicoba ternyata resep yang satu ini enak sekali, rasanya pedas, asin dan sedikit asam.
Makanya aku mau share resepnya nih. Tapi sorri pakai bahasa Inggris yah.

CHILI BEEF WITH BASIL
From the book of........(lupa judul bukunya, yg pasti masakan Thai)

Ingredients: serve 2
More or less 6 tbsp of peanut oil (or any cooing oil)
16-20 large fresh whole basl leaves
10 ounces sirloin steak (250 gram, kurleblah)
2 tbsp fish sauce
1 tsp dark brown sugar (gula jawa, oke juga)
1-2 fresh red chillies, sliced
3 garlic cloves, chopped
1 tsp chopped fresh ginger
1 shallot, thinly slices
2 tbsp finely chopped fresh basil
Squeese of lemon juice
Salt & black pepper

Method:
1. Heat the oil in the wok, and when hot, add the whole basil leaves and fry for about 1 minute, until crisp and golden. Drain on paper towels. Remove the wok from the heat and pour off all but 2 tbsp of the oil.
2. Cut the steak across the grain into thin strips. Combine the fish sauce and sugar in a bowl. Add the beef, mix well, then let marinate for about 30 minutes.
3. Reheat the oil until hot, add the chillies, garlic, ginger and shallot and stir-fry until fragrant about 30 seconds, add the beef and chopped basil, then stir-fry for about 3 minutes, flavor with lemon juice, salt and pepper to taste.
4. Transfer to a platter, scatter the fried whole basil leaves on top to garnish.
Enjoy and happy cooking!

0 comments: